сряда, 13 януари 2016 г.

Истинското предназначение на игрите в Microsoft Windows

Windows, операционната система на компанията Microsoft, идва с вградени игри от версия 3.0. Дали обаче те са само, за да забавляват отегчените потребители в офиса? Изглежда съвсем не! Всъщност със всяка от най-известните игри Microsoft е имал тайна цел.

Играта с карти Microsoft Solitaire идва с Windows 3.0 през 1990.


Изглежда скритата цел на тази игра е да научи потребителите да работят с мишката и да свикнат метода "drag and drop" (влачи и пусни). До тогава хората основно са пишели команди чрез клавиатурата.

През 1992 се появява Windows 3.1, а с него и една версия на Minesweeper.


Скритата цел на играта е да научи хората да работят с левия и с десния бутон на мишката. В Windows 3.1 е и играта на карти FreeCell. Тя е 32-битова и идва с пакета Win32s, който позволява 32-битови приложения да се стартират на 16-битовата операционна система. Играта е скрит тест. Ако Win32s не е правилно инсталиран, тя не тръгва и потребителят трябва да го преинсталира.

През 1992 е пусната и операционната система Windows for Workgroups 3.1. Тя е предназначена за работа в мрежа. С нея идва играта на карти Hearts. Тук скритата цел е да се накарат потребителите да привикнат към взаимодействието по локалната мрежа.

Всички тези игри са запазени при почти всички следващи версии на Windows, макар и да са си изпълнили първоначалните цели. Просто потребителите толкова свикват с тях, че всеки опит да бъдат премахнати се посреща "на нож".

Все пак в Windows 8 и Windows 10 почти всички игри най-накрая са отстранени. Някакви техни версии могат да бъдат изтеглени безплатно от онлайн магазина Windows Store. Чакай! Дали отново Microsoft не използва игрите, за да научи потребителите на нещо ново? В случая как се теглят приложения от Windows Store.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар